Новопокровська громада
Харківська область, Чугуївський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Обережно: ротавірус!

Дата: 14.09.2023 10:46
Кількість переглядів: 34

Ротавірусна інфекція – високозаразне захворювання, яке може передаватися водним, харчовим та контактно-побутовим шляхами.

Ця інфекція поширена повсюдно і вражає насамперед дітей віком до 2 років. Кількість хворих на ротавірусну інфекцію збільшується з настанням прохолодної погоди напередодні або під час підйому захворюваності на гострі респіраторні захворювання.

Інфекція передається через предмети побуту, посуд, інвентар, іграшки, брудні руки, інфіковану вірусами їжу, колодязну чи річкову воду. Вірус передається від хворої людини до здорового або від безсимптомного носія ротавіруса, що становить реальну загрозу для оточуючих. На різних об'єктах довкілля збудник зберігає життєздатність до місяця, виживає і за нульової температури. Не виключена можливість поширення інфекції повітряно-краплинним шляхом.

Клінічні прояви ротавірусної інфекції: нудота; блювання; рідкі випорожнення; біль в животі; підвищення температури тіла.

Іноді ці симптоми виникають на тлі гострої респіраторної інфекції: кашлю, нежиті, почервоніння горла, кон'юнктивіту, тому ротавірусну інфекцію часто називають «кишковим грипом».

Оскільки будь-яке захворювання легше попередити, ніж з ним боротися, необхідно суворо дотримуватись правил особистої гігієни. Вони дуже прості.

Так, після повернення з вулиці, перед прийомом їжі, після відвідування туалету і при будь-якому забрудненні потрібно вимити руки з милом.

У дітей виховувати звичку обов'язково мити руки після туалету та перед їжею.

Ретельно мити іграшки, соски, пляшечки маленьких дітей, обов'язково кип'ятити.

Для пиття використовувати лише кип'ячену або бутильовану воду.

Овочі та фрукти, у тому числі цитрусові та банани, вживати тільки після миття їх чистою водою та ошпарювання окропом.

Не вживати продукти сумнівного походження, з терміном придатності, що минув.

Виділити обробний інвентар (ножі та дошки) окремо для сирих та готових продуктів.

Не допускати дотику сирих продуктів і тих, які пройшли термічну обробку, тобто дотримуватись товарного сусідства продуктів у холодильнику.

Регулярно проводити вологе прибирання та провітрювання приміщень, особливо там, де є маленькі діти.

Не забувати про загартовування, повноцінне харчування, все це підвищує захисні сили організму.

Дотримання всіх заходів профілактики дозволить зберегти здоров'я Вам та Вашим дітям!

Чугуївське районе управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь