Сезон свіжих ягід, фруктів, овочів та гострих кишкових інфекцій?

Дата: 03.08.2023 08:51
Кількість переглядів: 116

Фото без опису

Літній період – це не лише сезон свіжих овочів, фруктів та ягід, але й період підвищення захворюваності на гострі кишкові інфекції.

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) - це численна група гострих інфекційних захворювань, що викликаються різними мікроорганізмами, найпростішими, бактеріями, вірусами з переважним ураженням шлунково-кишкового тракту. Хворіють на гострі кишкові інфекції люди будь-якого віку, але особливо висока захворюваність серед дітей.

Після потрапляння збудника в організм хвороба проявляється не відразу. Це так званий прихований інкубаційний період, який триває від кількох годин до 3-7 днів. До кінця цього періоду у хворих підвищується температура, погіршується апетит, з'являється слабкість, нудота, біль у животі, блювання, часті рідкі випорожнення. Щоб отримати від сезонних овочів та фруктів користь і при цьому вберегтися від зараження ГКІ, необхідно в першу чергу:

• вибирати свіжі та цілісні продукти, мити фрукти та овочі, особливо якщо вони призначені для вживання у сирому вигляді, не використовувати продукти з терміном придатності, що минув;

 • не купувати кавуни, дині (баштанні культури) в розрізаному вигляді, тому що в такому вигляді помити неможливо і мікроби з поверхні легко переносяться і розмножуються в соковитій м'якоті;

 • не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі — по дорозі, біля узбіччя доріг, біля пунктів зупинки, біля магазинів.

Також необхідно обов’язково  приділяти увагу миттю овочів, фруктів та ягід.

Ягоди, які вживаються у свіжому вигляді, необхідно піддавати ретельному очищенню перед їжею. Безпосередньо перед миттям слід відібрати всі зайві ягоди (м'яті, перезрілі, недозрілі, гнилі, пошкоджені).

Найпростіший спосіб вимити ягоди - помістити в ємність із водою, додавши у воду одну столову ложку цукру (оцту, солі). Після цього обов'язково промийте плоди під проточною водою і розкладіть на рушник, що добре вбирає вологу. Цей спосіб найкраще підходить для полуниці та інших ягід, що ростуть близько до землі і можуть на своїй поверхні містити яйця гельмінтів і цист кишкових найпростіший.

Для промивання вишні, черешні, малини, смородини та інших ягід рекомендується  викласти ягоди на друшляк в один шар та промивати під проточною водою 5 хвилин.

Коренеплоди (картопля, редиска, морква, буряк тощо), потрібно ненадовго замочити у теплій воді. Потім ретельно очистити та добре промити.

Капусту (білокачанну, пекінську та ін. листові види) перед промиванням прохолодною водою потрібно очистити від верхнього шару листя, помістити в ємність з водою, додавши у воду одну столову ложку оцту (солі).

Зелену цибулю, кріп, петрушку, кінзу, щавель, салатну зелень потрібно перебрати, видалити коріння, пожовкле і пошкоджене листя. Далі зелень необхідно замочити у прохолодній воді, періодично змінюючи воду та розбираючи зелень по окремих листочках та гілочках, доки вода не стане чистою. Після цього зелень потрібно ретельно обполоснути проточною водою. Для кращого очищення зелені від яєць гельмінтів також потрібно потримати її в сольовому чи оцтовому розчині 10-15 хвилин (по 1 столовій ложці солі чи оцту на 1 літр води).

Вживання свіжої сезонної плодоовочевої продукції вкрай важливо – адже це джерело цінних поживних речовин, вітамінів, мікроелементів, які так необхідні організму людини, а виконання цих нескладних порад допоможе отримати максимум користі від літа та зберегти Ваше здоров'я та здоров'я Ваших близьких!

 

 

Чугуївське районе управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь