Увага! Що необхідно знати про сказ.

Дата: 24.05.2023 10:50
Кількість переглядів: 94

Сказ -  (інші назви: (лат. rabies), гідрофобія, тобто водобоязнь) – особливо небезпечне інфекційне захворювання, спільне для тварин і людей, виникає після укусу зараженої тварини. Захворювання, характеризується тяжким ураженням центральної нервової системи і закінчується смертю (летально).

На сказ хворіють усі дикі і домашні тварини, а також гризуни, кажани і птахи, однак дрібні ссавці не мають виразної хвороби й можуть виділяти вірус зі слиною протягом всього свого життя (1-3 роки). Що стосується птахів, то вони можуть бути резервуарами даної хвороби, бо їхні дзьоби можуть бути покриті зараженою слиною, коли вони їдять падло.

Основним джерелом вірусу сказу в Україні, є лисиця червона, яка  є найбільш масовим видом хижаків в Україні – приблизно 70% від загальної кількості хижаків. Хвора на сказ лисиця здібна за добу пробігати 10-15 км, контактуючи з безмежною кількістю різних видів тварин і, в першу чергу, з собаками, котами, худобою, яка утримується на пасовищах, що в  свою чергу, збільшує питому вагу хворих на сказ свійських тварин та наближає сказ до людини. Що стосується населених пунктів, потенційним джерелом розповсюдження сказу є безпритульні собаки і коти, чисельність яких за останні роки збільшується, особливо зараз під час воєнних дій. Також великою загрозою розповсюдження сказу є те, що деякі власники собак та котів, порушують правила їх утримання (відмовляються від проведення профілактичних щеплення проти сказу, не дотримуються чинних правил утримання домашніх тварин).

         Симптоми. Головними ознаками захворювання диких тварин є неадекватна їх поведінка. Хворі на сказ тварини ведуть себе агресивно чи, навпаки, спокійно, не реагуючи на наближення людини, втрачають страх, наближаються до людської оселі, нападають на домашніх тварин або на людей. У них невпевнена хода чи біг, інтенсивно виділяється слина, нетиповий погляд, блискучі очі, утруднене ковтання, настовбурчена шерсть.

 Ознаками захворювання домашніх (собак, котів) та с/г тварин є – безпричинна агресія, вони можуть без будь-якої причини нападати на людей, інших тварин. Також проявляється сказ у тварин слинотечею, незвичайною поведінкою, водобоязню, парезом та паралічем щелеп і кінцівок.

Тривалість інкубаційного періоду (від моменту зараження до перших проявів хвороби) залежить від багатьох факторів, найбільш короткий для тварин – 7-8 днів, для людей – від 2-ох тижнів до 1-го року.

Як захистити себе від захворювання?

Необхідно дотримуватись таких правил:

-  щорічно щеплювати своїх собак та котів проти сказу. Утримувати собак лише на прив'язі, або у вольєрах. Категорично забороняється пастухам мати на випасі, а мисливцям на полюванні не щеплених проти сказу собак.

- в жодному разі не треба вбивати тварину, яка покусала людину чи тварину! Її треба тримати ізольовано і спостерігати протягом 10 днів. Для цього необхідно з’ясувати ім’я господаря та адресу, це допоможе встановити ветеринарний нагляд за твариною.

 - негайно слід повідомити медичному та ветеринарному працівникові.

-  слід пам'ятати, що кожна дика тварина, яка поводить себе незвично (наближається до людей, тварин, населеного пункту) є підозрілою щодо захворювання на сказ. З такої відстріляної тварини не можна знімати шкуру.

- слід уникати зайвого контакту з тваринами, у першу чергу це стосується дітей.

Як потрібно діяти при укусі твариною?

Якщо відбулося ослинення шкіри чи слизових оболонок, або укус чи подряпина твариною, навіть зовні здоровою, а тим більше бродячою, безпритульною чи дикою, або якщо є підозра, що вона хвора на сказ, необхідно:

• поранену поверхню ретельно промити водою з милом (чи детергентом) інтенсивно намилюючи протягом 10-15 хвилин. Глибокі рани промити струменем мильної води, наприклад, за допомогою шприца. Обробити краї рани антисептиком, але не припікати та не оброблювати 70 %-вим етиловим спиртом чи 5 %-вим розчином йоду.

• накладають на рану стерильну пов'язку;

• в найкоротший термін звернутися до найближчого медичного закладу.

суворо дотримуватись режиму, призначеного лікарем. Вживання будь-яких спиртних напоїв в період вакцинації категорично заборонене.

• якщо є підозра захворювання домашніх тварин, звертайтеся до найближчої ветеринарної лікарні за такою адресою:

 

 - вул. Гагаріна, 15, м. Чугуїв, Харківська область, тел. (057)46-2-20-54

 

Важливо пам'ятати!

Своєчасна і регулярна вакцинація тварин - головний профілактичний захід боротьби зі сказом!

 

 

Управління Чугуївського району Головного управління

 Держпродспоживслужби в Харківській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь