Харчові отруєння у дітей

Дата: 09.05.2023 12:40
Кількість переглядів: 102

Починається тепла пора року, а значить, зростають шанси на отруєння. Харчовим отруєнням називають гострий стан, викликаний вживанням їжі або води, зараженої бактеріями та токсинами, або іншими речовинами.

Харчове отруєння є небезпечнішим для дітей, ніж для дорослих. Часто воно  призводить до швидкого зневоднення. Через невеликий запас рідини в дитячому організмі важливо постійно стежити за кількістю води, що вживається дитиною. Якщо отруєння спричинене кишковою паличкою, підвищується ризик розвитку небезпечного ускладнення: гемолітико-уремічного синдрому, який є однією з найчастіших причин гострої ниркової недостатності у дітей. Тому при перших підозрах на отруєння у малюка необхідно якнайшвидше звернутися за кваліфікованою лікарською допомогою.

Ознаки отруєння

Ознаки отруєння залежать від того, який патоген потрапив у дитячий організм. Зазвичай захворювання розвивається так: збудник потрапляє разом із неякісною їжею в ШКТ, бактерії починають активно розвиватися, виділяючи в кишечник продукти життєдіяльності. В результаті розвивається гостра інтоксикація

Перша допомога при отруєнні

Перше, що необхідно зробити, якщо ви підозрюєте у дитини харчове отруєння – викликати швидку або лікаря додому. Поки чекаєте на прихід лікаря, давайте дитині більше пиття, це необхідно для попередження зневоднення. Дітям до року можна давати по чайній ложці води кожні 5-7 хвилин.

Не можна займатися самолікуванням та давати дитині будь-які лікарські препарати без консультації з лікарем. Якщо стан малюка важкий, то, викликаючи швидку допомогу, запитайте, що вам робити і суворо дотримуйтесь отриманої інструкції.

Профілактика харчового отруєння

Для профілактики харчових отруєнь давайте дитині тільки чисту і правильно оброблену їжу. Існує принцип «чотирьох кроків», що дозволяє гарантувати, що в їжі не буде патогенів:

  • ретельне очищення. Перед приготуванням їжі необхідно вимити руки, кухонне приладдя, свіжі овочі та фрукти під проточною водою з використанням спеціальних засобів;
  • захист від перехресного забруднення. Не можна допускати контакт сирих продуктів з готовими: яйця, сире м'ясо, птиця та риба повинні зберігатися в різних контейнерах та розрізатися на різних обробних дошках. Це дозволить уникнути попадання бактерій із сирої їжі до готових страв;
  • термічна обробка. Більшість бактерій та вірусів гинуть при нагріванні до понад 100;
  • швидке заморожування. Якщо ви зберігаєте заморожені продукти, переконайтеся, що в морозильній камері підтримується досить низька температура і не забувайте періодично протирати її.

 

Використовуючи ці правила, ви гарантуєте, що дитина не отруїться домашньою їжею. Але цього недостатньо: вона може підхопити кишкову інфекцію і поза домом. Тому необхідно привчати дітей до дотримання правил особистої гігієни з раннього віку. Поясніть малюкові, що необхідно мити руки перед їжею, не можна їсти овочі та фрукти, не помивши їх.

ПАМ’ЯТАЙТЕ!

Харчовим  отруєнням  легше  запобігти,  ніж  їх  лікувати.

 

Чугуївське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь